Winterswijk is een gemeente in het meest oostelijke deel van de regio Achterhoek in de provincie Gelderland. De gemeente Winterswijk ligt in het oosten van de Gelderse Achterhoek en grenst voor een groot deel aan Duitsland. De gemeente heeft een groot aantal buitengebieden, die worden gevormd door negen buurtschappen ( Meddo, Huppel , Henxel , Ratum , Brinkheurne , Kotten , Woold , Miste en Corle) die allemaal tot de gemeente Winterswijk behoren.

De omgeving van Winterswijk staat bekend om zijn coulisselandschap en de steengroeve met zijn fossiele resten. Het Juratijdperk Lias komt bij Winterswijk in enkele beekbeddingen aan de oppervlakte. De omgeving van Winterswijk werd daarom in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen tot het Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van totaal bijna 22.000 hectare groot.

Aan het eind van het Tertiair (ongeveer 1 miljoen jaar geleden) stond vrijwel geheel Nederland en ook België tot aan de Ardennen onder water. Samen met Zuid-Limburg bleef ook Winterswijk boven water. Maar ook Winterswijk lag ooit onder zeeniveau. Op 3 mei 1922 werd bij boringen rond Winterswijk onder andere steenzout aangetroffen.

de Steengroeve

De steengroeve in Winterswijk, nabij de buurtschap Ratum, is een dagbouwmijn waar voornamelijk kalksteen gewonnen wordt. De groeve is sinds 1932 in gebruik. Van de drie groeves is nog één in gebruik. Uit de oostelijke en oudste groeve wordt het grondwater weggepompt, waardoor deze nu kan worden beheerd als natuurgebied. Hier heeft zich een bijzondere flora en fauna ontwikkeld en leeft de Ohoe.

In de maand augustus zijn er in het Steengroevetheater soms voorstellingen

’t Hilgelo

Hilgelo Vlakbij Winterswijk ligt het veelzijdige recreatiegebied Hilgelo. Het zandstrand, de ruime ligweiden en diverse voorzieningen maken Hilgelo tot de ideale plek voor een dagje uit. Uw kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en bij de vele speeltoestellen. Bij het Paviljoen kunt u terecht voor lekkere versnaperingen. Hilgelo biedt u een breed scala aan activiteiten. Wat dacht u van zwemmen, duiken, waterfietsen, fietsen en wandelen? Een bezoek aan Hilgelo kunt u prima combineren met een prachtige fietstocht door de directe ligging aan diverse fietsroutes of de ATB-route rondom Winterswijk.

de Sevink Mölle

Recreatiepark Sevink Molen (in de volksmond Sevink Mölle) is een park bestaande uit een camping, pannenkoekmolen, bourgondisch-grill restaurant, bungalowpark, groepsaccommodatie, strandpaviljoen ’t Hilgelo en sinds eind 2011 uitgebreid met een gethematiseerd speelparadijs, genaamd Sevink Avonturenpark. De eye-catcher van het bedrijf is een monumentale molen gebouwd in 1866, die tegenwoordig op de rijksmonumenten lijst staat.

’t Strandbad

Dit prachtige authentieke bad uit de jaren dertig  van de vorige eeuw is in 2010 compleet gerestaureerd en nu weer open voor publiek! Mooier dan ooit, een parel in de Achterhoek!

Als ouder/verzorger heeft u perfect zicht op de kinderen door de schuin aflopende ligweide naar het zandstrand toe. De geoefende zwemmer kan terecht in het diepe bassin met hoge duiktoren. Het Strandbad beschikt over ruime toiletruimtes, een babyverschoontafel, waterspeeltoestellen, kiosk, douches en kleedhokjes en is gelegen aan de Badweg 6 te Winterswijk.

Natuurgebieden

Winterswijk ontving het predicaat Nationaal Landschap in 2005 heb je een naam hoog te houden. Dit unieke gebied van ruim 22.000 hectare leent zich uitstekend om lange wandelingen te maken of mooie fietstochten. Ontdek hoe mooi Winterswijk en haar natuur is en bezoek één van de natuurgebieden zoals daar zijn Korenburgerveen, Wooldseveen, Zwillbroker Venn.